bułeczki

Bułeczki drożdżowe z zakwasem

Bułeczki drożdżowe z zakwasem żytnim

400g maki pszennej chlebowej

100g maki pszennej pełnoziarnistej

140 ml wody 140 ml mleka lub tylko 300 ml wody

3-4 łyżki oliwy

15g drożdży

2 łyżki zakwasu żytniego

1,5 Łyżeczki soli

Łyżeczka cukru

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem, dodajemy do mąki z zakwasem i solą. Mieszamy, a pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeżeli będzie się kleić można podsypać na blat mąki. Zostawiamy w misce przykrytej folia lub pokrywką do wyrośnięcia, aż podwoi rozmiary. Po wyrośnięciu wyrabiamy jeszcze raz przez kilka minut.

Ciasto możemy zostawić na ok 12 h w lodowce, ale wtedy przed dalszym formowaniem należy poczekać aż się ociepli.

Formujemy wałeczek i kroimy na ok 10-12 równych kawałków. Zawijamy bułeczki i zostawiamy na blaszce do wyrośnięcia (ok 20 min). Przed włożeniem do piekarnika (nagrzany do 200 stopni) nacinamy wzdłuż. Pieczemy ok 20 min do zarumienienia.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *