Placuszki z kaszy gryczanej

Przepis na placuszki z niepalonej kaszy gryczanej zawdzięczam mojej koleżance wegance, która prowadzi bloga Veganama. Od razu zaznaczam, że przepis można modyfikować. Podstawą jest namoczona kasza gryczana niepalona.

Przepis podstawowy

  • pół szklanki kaszy zalewamy wodą i zostawiamy na noc
  • rano miksujemy na gładką masę i smażymy na oleju albo na suchej patelni

Ale! To była wersja podstawowa, wegańska, bez glutenu.

Na słodko

Dodajemy do masy banana, wanilię, daktyle,

Smażymy na oleju kokosowym lub rzepakowym bądź na suchej patelni

Wytrawnie

Wersja obiadowa, wytrawna przypominająca w smaku placki ziemniaczane, jednak bezglutenowa i zdrowsza.

Do masy z kaszy dodajemy;

pieprz, sól, posiekaną cebulkę albo czosnek lub inne dowolne przyprawy  i jajko

smażymy na oleju rzepakowym

Gęstość masy możemy dowolnie modyfikować dodając wody lub mleka. Jest ona na tyle wszechstronna, że udało mi się również upiec muffinki ale o tym innym razem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *