Bułeczki na piwie

Kiedy wieczorem zorientowałam się, że nie mam pieczywa na śniadanie zrobiłam na szybko te bułeczki. Alkoholu nie pijam albo wcale albo bardzo rzadko, a tego wieczoru mąż kupił mi piwo.  Jego spożycie nie szło mi specjalnie, a że kiedyś piekłam chleb na piwie postanowiłam wypróbować ten patent z bułkami. Spróbujcie bo piwo zmienia smak drożdży i zwykłe bułki nabierają ciekawego aromatu.

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

350 g mąki pszennej chlebowej

3 łyżki oliwy

150 ml letniej wody

150 ml piwa

20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant

1-1,5 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i dodajemy do mąki z solą, dolewamy piwo mieszamy do połączenia. Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1 godzina)

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat obsypany mąką i formujemy wałek, który dzielimy na 10 części. Z każdej robimy kulę i odkładamy na 15 min. Po tym czasie z kul formujemy bułki dowolnego kształtu (jak kajzerki lub podłużne). Nacinamy i zostawiamy do wyrośnięcia ok 30 min. Pieczemy ok 25 min w temp 200 stopni.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *